Mollet Laplaça team

Mollet Laplaça team
Juanan, Jose, Pepe, Alberto, Toni, Jose, Luis, Kike, Sebas

domingo, 10 de junio de 2012

Ruta btt Mollet Torre Roja - Can Senosa - Castell de Guanta

Os dejo algunas fotos de la ruta que hemos realizado Pepe, José, Kike, Carlos (se ha estrenado con el team LaPlaça), y un servidor.
La canción en memoria de Donna Summer

Torre Roja

Puig fortificat el nom antic del qual, al segle XIV, era Puig Castellar. El nom de Torre Roja apareix per primera vegada el S. XVI.

El puig està dividit per la línia de terme entre Sentmenat i Caldes.

Dalt el pla que forma aquest puig està demostrada l’existència de les restes d’un important poblat ibèric. Actualment els Serveis d’Arqueologia de la Generalitat hi efectuen unes excavacions amb resultats positius.

A la part més septentrional del pla, just al tall del vessant de la falda de la muntanya, hi ha les restes d’una torre circular medieval de les anomenades “de guaita”. L’obra que configura la base d’aquesta torre té, el la part de llevant, un tros de paret fet amb la tècnica de “l’opus spicatum” (col·locació de les pedtres en forma d’espiga o d’espina de peix).





Guanta


El paratge de Guanta és un conjunt d'accidents geogràfics del terreny que configuren una zona natural d’autentica bellesa.

Les Coves del Comte
Les Coves del Comte són dues cavitats situades a les parets del Saltant i de dimensions força reduïdes. La cova pròpiament dita és una cavitat molt petita que es troba a mitja alçada de la paret del Saltant, a la seva part esquerra, amb un accés difícil. L’altra cavitat és una balma situada al peu de la paret, encara més a l’esquerra. És més gran que la cova i diverses troballes de terrissa en les excavacions que s’hi van fer han demostrat que les coves del Comte havien estat unes zones habitades des de molt antic.

Aquestes coves són les que han donat peu a la llegenda del comte Borrell, que diu que és el lloc on es va refugiar quan fugia de la persecució d’Al-Mansur, després de la batalla de Matabous, a Montcada.

Saltant de Guanta
El paratge de Guanta és, amb tota seguretat, una de les zones més belles del terme municipal de Sentmenat. La Casa de Guanta corona el turó del qual davalla l'aigua del Saltant. Aquest salt d'aigua, que només podem gaudir en les èpoques de pluja, té una alçada considerable.

La Casa de Guanta
La Casa de Guanta és d'abans del segle XV però la documentació sobre l’existència d’aquesta masia es confusa, si bé ni ha noticies dels llinatges Guanta i Castellet de Guanta des del segle XIII. La distinció entre castellet i casa no es pot fer fins al segle XV.

El Castell de Guanta
Més amunt de la casa de Guanta, sobre el Turó del Corb o del Moro, es troba el castell de Guanta o dels Moros, del qual només en resten unes petites ruïnes.També rep el nom de Castell del Moro. Per cronologia documental, és anterior al castell de Sentmenat, ja que és esmentat per primer cop l’any 1012. Sembla que l’origen del topónim Guanta està en el nom propi de la persona Gonter, del segle X. El castell de Guanta formava part de la xarxa de castells de defensa i torres de vigilància cristianes vers les ràtzies de les tropes musulmanes situades més enllà del Llobregat.

Altres paratges
Els altres paratges de la zona, com Font de Bou, can Senosa, la Font Falsa, etc., fan mereixedor aquest paratge d'unes quantes excursions.